Välimeren miniaasit

  • Alunperin Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu, jota jalostettu myöhemmin Pohjois-Amerikassa.
  • Säkäkorkeus on yleensä 75-91 senttimetriä ja niiden paino vaihtelee 100 kilon molemmin puolin.
  • Syntyessään miniaasi painaa vain noin 5-10 kiloa.
  • Miniaasit auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa ja myllykivien pyörittämisessä sisätiloissa ja tästä syystä pienikokoisuus nähtiin etuna.
  • Aasit ovat tunnettuja hellyyttävästä ja rauhoittavasta luonteestaan.
  • Näitä välimeren miniaaseja ei ole Suomessa kuin noin kymmenen yksilöä.
  • Miniaasit ovat yleensä perusterveitä ja ne voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi.

Lisätietoja tästä aasirodusta löytyy englanniksi Englannin rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Minä törmäsin ensimmäisen kerran miniaaseihin, kun olin yhteistyökuvioita kehittelemässä Ylitalojen tilalla Hattulassa. Kun hetken käyskentelin aasilauman seassa ja totesin, kuinka rauhallisia ja sosiaalisia ne ovat, niin johan minä innostuin haaveilemaan omasta miniaasista. Se olisi juuri sopiva eläin kuntouttavaan asiakastyöhön. Ja niinhän siinä sitten kävi, että miniaasivarsa Ylitalon Rölli (s. 2016) päätyi minun omakseni. Aluksi Rölli tuli minulle toukokuussa 2017 emänsä Tipsun kanssa ja syksyllä vieroituksen jälkeen vaihdoimme Röllin kaveriksi miniaasiruuna Samban (Samba van de Vogelsang), jonka omistaa Pirkko Kivikari ja Johanna Seppälä. Aasi tarvitsee aasikaverin, joten on hyvä, että Röllillä on koko ajan ollut samaa lajia oleva kaveri, vaikka aasit ovatkin samassa laumassa ponien kanssa.

Maaliskuussa 2018 talliini saapui Hollannista välimeren miniaasitamma Na'Vi (Hill Country Mini's Na'vi), joka on syntynyt vuonna 2010 Amerikassa. Na'vi on mukavan rauhallinen tamma, joka pitää itseään nuoremmille aasipojille sopivasti kuria. Na'Vi tuli minulle kantavana ja se varsoi hienon orivarsan 21.7.18. Valitettavasti Na'vin äidinvaistot eivät heränneet vaan jouduimme etsimään varsalle keinoemän. Onneksi sellaisen saimme aasitamma Omiesta eli Oomista. Varsa sai nimekseen Aromäen Challenger eli Calle. Nimi tulee perunatilamme nimestä Aromäki sekä viljelemästämme Challenger perunalajikkeesta.

Aasit työskentelevät sekä kotitallilla että erilaisissa tapahtumissa. Kotona aasit saavat työskennellä sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa, tai paremminkin aasitoiminnassa. Lisäksi aasien kanssa voi tulla virkistäytymään metsäkävelylle, jolloin voimme vuodenajasta riippuen esimerkiksi poimia marjoja, kerätä sieniä tai pysähtyä laavumakkaralle. Aasien kanssa kävelyllä ei tarvitse kiirehtiä, sillä aasit ovat rentoa kävelyseuraa ja toisinaan ne saattavat pysähtyä ihmettelemään maisemia tai maistelemaan vihreää ruohoa. Tosin etenkin kävelyn alussa aasit voivat olla innoissaan ja niiden tahti on silloin melko reipas.

Calle ja keinoemä Oomi

Metsäreittejä löytyy sekä helppo- että vaikeakulkuisempia sen mukaisesti, millaista maastoa ihmisväki kaipaa. Miniaasit toimivat myös perunatilamme maskotteina ja ne voi toisinaan nähdä jonkun K-ryhmän ruokakaupan pihalla perunoitamme mainostamassa. Tapahtumakalenterista näet tietoja tapahtumista, joissa aasit ovat edustamassa.

Mikäli aasien seura kiinnostaa tai haluaisit ne osallistumaan sinun tapahtumaasi, niin otahan yhteyttä!

Katso myös hinnasto.

Haluaisitko miniaasin itsellesi? Miniaaseja ei ole Suomessa myytävänä kuin hyvin harvoin, joten miniaasin hankintaa unelmoivalle tarjoamme apua aasin ulkomailta tuomisessa. Yhteistyössä Voimaa laumasta -tiimin kanssa voimme auttaa sinua aasin etsinnässä luotettavalta kasvattajalta Hollannista, matkajärjestelyjen tekemisessä sekä opastaa oman tallin muokkaamisessa miniaasille sopivaksi. Ole yhteydessä, jos ajatus omasta välimeren miniaasista kutkuttaa, niin kerron lisää tästä mahdollisuudesta.