Välimeren miniaasit

  • Alunperin Sardiniasta ja Sisiliasta kotoisin oleva aasirotu, jota on jalostettu myöhemmin Pohjois-Amerikassa.
  • Säkäkorkeus on yleensä 75-91 senttimetriä ja niiden paino vaihtelee 100 kilon molemmin puolin.Calle 2 päivää vanhana
  • Syntyessään miniaasi painaa vain noin 5-10 kiloa.
  • Miniaasit auttoivat Välimeren saariston vuoristossa kantamusten kantamisessa ja myllykivien pyörittämisessä sisätiloissa ja tästä syystä pienikokoisuus nähtiin etuna.
  • Aasit ovat tunnettuja hellyyttävästä ja rauhoittavasta luonteestaan.
  • Näitä välimeren miniaaseja ei ole Suomessa kuin noin kuusitoista yksilöä.
  • Miniaasit ovat yleensä perusterveitä ja ne voivat elää jopa yli 30-vuotiaiksi.

Lisätietoja tästä aasirodusta löytyy englanniksi Englannin rotuyhdistyksen nettisivuilta.

Minä törmäsin ensimmäisen kerran miniaaseihin, kun olin yhteistyökuvioita kehittelemässä Ylitalojen tilalla Hattulassa. Kun hetken käyskentelin aasilauman seassa ja totesin, kuinka rauhallisia ja sosiaalisia ne ovat, niin johan minä innostuin haaveilemaan omasta miniaasista. Se olisi juuri sopiva eläin kuntouttavaan asiakastyöhön. Ja niinhän siinä sitten kävi, että miniaasivarsa Ylitalon Rölli (s. 2016) päätyi minun omakseni. Aluksi Rölli tuli minulle toukokuussa 2017 emänsä Tipsun kanssa ja syksyllä vieroituksen jälkeen vaihdoimme Röllin kaveriksi miniaasiruuna Samban (Samba van de Vogelsang), jonka omistaa Pirkko Kivikari ja Johanna Seppälä. Aasi tarvitsee aasikaverin, joten on hyvä, että Röllillä on koko ajan ollut samaa lajia oleva kaveri, vaikka aasit olivatkin ensimmäiset pari vuotta samassa laumassa ponien kanssa.

Rölli varsana

Maaliskuussa 2018 talliini saapui Hollannista välimeren miniaasitamma Na'Vi (Hill Country Mini's Na'vi) ja tuolloin Samba muutti takaisin omistajiensa luokse. Na'Vi tuli minulle kantavana ja se varsoi hienon orivarsan 21.7.18. Valitettavasti Na'vin äidinvaistot eivät heränneet vaan jouduimme etsimään varsalle keinoemän. Onneksi sellaisen saimme aasitamma Omiesta eli Oomista. Varsa sai nimekseen Aromäen Challenger eli Calle. Nimi tulee perunatilamme nimestä Aromäki sekä viljelemästämme Challenger perunalajikkeesta. Na'Ville löytyi uusi hyvä koti ja Calle jäi meidän tallillemme.

Tulevaisuudessa Callen olisi tarkoitus olla Suomen toinen miniaasiori, jota voisi käyttää jalostukseen. Callen hieno luonne sekä sopusuhtainen rakenne tekevät siitä oivan yksilön jalostuskäyttöön. Kunhan Calle aikuistuu, sitä voi kysellä kosiokäynnille välimeren miniaasitammojen luokse. 


 

Haluaisitko miniaasin itsellesi? Miniaaseja ei ole Suomessa myytävänä kuin hyvin harvoin, joten miniaasin hankintaa unelmoivalle tarjoamme apua aasin ulkomailta tuomisessa. Ole yhteydessä, jos ajatus omasta välimeren miniaasista kutkuttaa, niin kerron lisää tästä mahdollisuudesta.

Samba ja Rölli

SatuAasin talli / Hevostoiminta Valkas

Tevännön pikatie 191
12750 Pilpala
040 4123 725 satuaasintalli (at) gmail.com
Luotu Webnodella