Toimijat yrityksen taustalla

Hevostoiminta Valkas on vuonna 2015 perustettu toiminimi, jonka taustalla toimin minä, Satu Valkas. Olen koulutukseltani psykologi (PsM, Tampereen yliopisto) ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja, SPHT® (Ypäjän Hevosopisto ja Turun yliopisto, 2014-2015). Koulutuksen lopputyönäni tein tutkimuksen hevostoiminnan vaikutuksesta lasten keskittymis- ja tarkkaavuusvaikeuksiin. Lopputyöstäni voit lukea lisää täältä. Olen Sosiaalipedagogisen hevostoimintayhdistyksen jäsen ja myös yhdistyksen hallituksen jäsen. Suoritin 2017 valtakunnallisen Green Care korkea-asteen pilottikoulutuksen Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

Yritystoiminta alkoi ensin sivutoimisesti, mutta huhtikuusta 2017 lähtien olen toiminut yrittäjänä päätoimisesti. Hevosyrityksen pyörittämisen lisäksi toimin myös avopuolisoni perunatilan työvoimana. Viemme perunaa Uudenmaan ja Hämeen K-ryhmän kauppoihin. Tilaamme voit tutustua Männistön perunan nettisivuilla.

Hevosharrastus on vienyt minut mukanaan jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin ensimmäisen kerran pääsin kunnolla ratsastamista ja hevosen käsittelyä harjoittelemaan naapurin museotilan suomenhevosella. Vuonna 1999 sain ensimmäisen oman ponini, shetlanninponiori Damonin eli Pipan. Hevoset ovat olleet tähän asti elämäntapa, mutta vihdoinkin unelma harrastuksen ja työn yhdistämisestä on ottanut ensimmäiset askeleensa tämän yrityksen muodossa.

Aikoinaan shetlanninponi Pipan avulla sain ajokärpäsen pureman, mikä ei ole hellittänyt vuosien saatossa. Olen harrastanut valjakkoajoa vuodesta 2000 lähtien ja kilpailin Pipan kanssa aktiivisesti 10 vuoden ajan seura- ja aluetasolla. Parhaimpana suorituksena meillä on vuonna 2012 shetlanninponien valjakkoajon SM-pronssia ja Etelä-Suomen ponivaljakoiden alueranking voitto. Olen vuosien saatossa kouluttanut useita hevosia maastakäsin ohjasajaen sekä tutustuttanut poneja myös kärryillä ajoon ja valjakkoajon maailmaan. Pipan mennessä ylläpitoon ystäväni luokse ja samalla sen jättäydyttyä pois kisakentiltä aloitin uuden ponini Charlettan KM eli Karkin kouluttamisen ajoponiksi. Karkin kanssa ajohommat luonnistuvat etenkin ohjasajaen oikein mallikkaasta ja kärryjenkin eteen Karkki on opetettu. Jonkin aikaa kävimme ajovalmennuksissa ja parit valjakkokisatkin kokeilimme, mutta nyt Karkin kanssa keskitytään enemmän ohjasajoon ja ratsuhommiin. Yritystoiminnan laajenemisen myötä hankin asiakaskäyttöön tamma Glimran eli Kirpun, joka on kokenut ja rauhallinen vuonohevonen. Kirppu siirtyi minulle ratsastuskoulusta ja siellä se oli erityisesti kaikkien aloittelijoiden lempihevonen tasaisuutensa vuoksi. Asiakaskäyttöön ja omaksi iloksi hankin myös välimeren miniaasivarsan Ylitalon Röllin eli Röllin sekä hieman myöhemmin miniaasitamma Na'Vin eli Hill Country Mini's Na'Vi. Ne'Vi toi vatsassa mukanaan varsan, joka syntyi 21.7.18 ja sai nimekseen Calle, virallisesti Aromäen Challenger. Aaseista sekä hevosista on lisätietoja niiden omilla sivuilla.

Sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta kiinnostuin, koska olen itse vuosien saatossa saanut kokea, miten hevosten kanssa toimiessa mieli rentoutuu ja monet tärkeät elämäntaidot kehittyvät ihan huomaamatta. Tavoitteenani onkin hevostoiminnan avulla tarjota asiakkaille onnistumisen kokemuksia, uusia elämyksiä sekä mahdollisuuksia oppia selviämään elämän erilaisista haasteista. Hevostoiminnassa työparinani toimivat kaikki laumani jäsenet jokainen omalla tavallaan.

Eläinlaumaani kuuluu myös parsonrusselinterrieri Snappi, joka on aktiivinen ja erittäin sosiaalinen tallikoira. Joskus hevostoiminta voikin muuttua koiratoiminnaksi, kun asiakkaan kanssa voimme lähteä esimerkiksi koirakävelylle metsään.