Toimijat yrityksen taustalla

Hevostoiminta Valkas on vuonna 2015 perustettu toiminimi, jonka taustalla toimin minä, Satu Valkas. Olen koulutukseltani psykologi (PsM, Tampereen yliopisto) ja sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja, SPHT® (Ypäjän Hevosopisto ja Turun yliopisto, 2014-2015). Koulutuksen lopputyönäni tein tutkimuksen hevostoiminnan vaikutuksesta lasten keskittymis- ja tarkkaavuusvaikeuksiin. Lopputyöstäni voit lukea lisää täältä. Olen Sosiaalipedagogisen hevostoimintayhdistyksen jäsen. Suoritin 2017 valtakunnallisen Green Care korkea-asteen pilottikoulutuksen Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

Yritystoiminta alkoi ensin sivutoimisesti, mutta huhtikuusta 2017 lähtien olen toiminut yrittäjänä päätoimisesti. Hevosyrityksen pyörittämisen lisäksi toimin myös avopuolisoni perunatilan työvoimana. Viemme perunaa Uudenmaan ja Hämeen K-ryhmän kauppoihin. Tilaamme voit tutustua Männistön perunan nettisivuilla.

Hevosharrastus on vienyt minut mukanaan jo vuodesta 1995 lähtien, jolloin ensimmäisen kerran pääsin kunnolla ratsastamista ja hevosen käsittelyä harjoittelemaan naapurin museotilan suomenhevosella. Vuonna 1999 sain ensimmäisen oman ponini, shetlanninponiori Damonin eli Pipan. Hevoset ovat olleet tähän asti elämäntapa, mutta vihdoinkin unelma harrastuksen ja työn yhdistämisestä on ottanut ensimmäiset askeleensa tämän yrityksen muodossa.

Aikoinaan shetlanninponi Pipan avulla sain ajokärpäsen pureman, mikä ei ole hellittänyt vuosien saatossa. Olen harrastanut valjakkoajoa vuodesta 2000 lähtien ja kilpailin Pipan kanssa aktiivisesti 10 vuoden ajan seura- ja aluetasolla. Parhaimpana suorituksena meillä on vuonna 2012 shetlanninponien valjakkoajon SM-pronssia ja Etelä-Suomen ponivaljakoiden alueranking voitto. Olen vuosien saatossa kouluttanut useita hevosia maastakäsin ohjasajaen sekä tutustuttanut hevosia myös kärryillä ajoon ja valjakkoajon maailmaan. Pipan jättäydyttyä pois kisakentiltä aloitin uuden ponini Charlettan KM eli Karkin kouluttamisen ratsuksi ja ajoponiksi. Karkin kanssa ajohommat luonnistuvat etenkin ohjasajaen oikein mallikkaasta ja kärryjenkin eteen Karkki on opetettu. Karkki on nyt ylläpidossa, jossa sen kanssa keskitytään enemmän ohjasajoon ja ratsuhommiin. Yritystoiminnan laajenemisen myötä hankin asiakaskäyttöön tamma Glimran eli Kirpun, joka on kokenut ja rauhallinen vuonohevonen. Kirppu oli käytössäni pari vuotta ja kun tein päätöksen yrityksen palveluiden painottumisesta vain aaseihin, myin Kirpun tutulleni ratsastuskouluun kevyitä eläkepäiviä viettämään. Asiakaskäyttöön ja omaksi iloksi hankin myös välimeren miniaasivarsan Ylitalon Röllin eli Röllin sekä hieman myöhemmin miniaasitamma Na'Vin eli Hill Country Mini's Na'Vi. Na'Vi toi vatsassa mukanaan varsan, joka syntyi 21.7.18 ja sai nimekseen Calle, virallisesti Aromäen Challenger. Na'Vi kuitenkin hylkäsi varsansa ja Na'Vi sai uuden kodin, samalla kun Callelle löytyi keinoemäksi kiltti aasitamma Omie. Ponien lähtiessä pois pihapiiristä pääsiäisenä 2019, hankin aasilaumaan täydennystä kahdesta tavallisen kokoisesta aasiruunasta Jummista ja Yosefista. Aaseista on lisätietoja niiden omilla sivuilla ja tarjoamistamme palveluista löydät lisätietoa täältä.

Sosiaalipedagogisesta hevostoiminnasta kiinnostuin, koska olen itse vuosien saatossa saanut kokea, miten hevosten kanssa toimiessa mieli rentoutuu ja monet tärkeät elämäntaidot kehittyvät ihan huomaamatta. Tavoitteenani onkin hevostoiminnan avulla tarjota asiakkaille onnistumisen kokemuksia, uusia elämyksiä sekä mahdollisuuksia oppia selviämään elämän erilaisista haasteista. Hevostoiminnassa työparinani toimivat kaikki aasilaumani jäsenet jokainen omalla tavallaan. Nykyään voikin paremmin sanoa, että tarjoan sosiaalipedagogista aasitoimintaa. :)

Eläinlaumaani kuuluu myös parsonrusselinterrieri Snappi, joka on aktiivinen ja erittäin sosiaalinen tallikoira. Joskus hevostoiminta voikin muuttua koiratoiminnaksi, kun asiakkaan kanssa voimme lähteä esimerkiksi koirakävelylle metsään.